Menu
EUR
Geschiedenis verwarmde kleding

Geschiedenis verwarmde kleding

Als u in uw eigen kring is rondvraag doet bestaat de mogelijkheid dat er mensen zijn die nog (steeds) niet afweten van verwarmde kleding. Toch is de vorm van verwarming in kleding al eeuwen oud. In de oudheid had het een andere vorm dan dat we nu gewend zijn. Des tijds werden voornamelijk warmtebronnen als opgewarmde stenen in de kleding geplaatst om zo het lichaam op temperatuur te houden.

Tweede wereldoorlog

Engelse bemanningsleden van de Hampden AE122 droegen ten tijden van de tweede wereldoorlog verwarmde kleding. Deze vliegtuigen waren nog niet uitgerust met verwarming en gezien de kou op hoge temperaturen (30.000 feet) kregen de bemanningsleden een elektrisch verwarmd pak. Het vliegoverall dat hier is afgebeeld is een overall dat werd aangetroffen nadat het vliegtuig gecrasht was op de Besselinkschans (Zieuwent, Nederland).

Op 28 januari 1942 fietst Bernard Nijland 's avonds om 7 uur naar Beneman in Vragender. Hij haalt er zout om daarmee een pas geslacht varken in te zouten. Het is gemeen koud en het stormt met 'jachsnee' (driftsneeuw), zodat het vrijwel onmogelijk is vooruit te kijken. Het was inderdaad onwaarschijnlijk koud. Op het K.N.M.l.-station Winterswijk gaf die nacht de thermometer -27,4° C aan, nog steeds de laagste temperatuur ooit in Nederland gemeten.

Een tweemotorige Hampdenbommenwerper van de R.A.F. met als doel het Duitse Munster komt boven de Achterhoek in de problemen. Het vliegtuig, onderdeel van het 106e Bomber Squadron met het staartnummer AT 122, zal de thuishaven niet meer halen.

Bernard Nijland is inmiddels al weer een tijdje thuis van zijn tocht naar Vragender wanneer hij en zijn vrouw een vliegtuig laag horen overkomen. Vrijwel op hetzelfde moment horen ze een hevig gekraak in het dennenbos achter hun huis. De volgende dag ontdekt hij aan de rand van het dennenbos achter zijn boerderij een neergestort vliegtuig1.

Recente ontwikkelingen

Sinds een aantal jaar is de vraag naar verwarmde producten geëxplodeerd. Waar het decennia geleden veelal gebruikt werd door de (exclusieve) wintersporters, wordt het nu op steeds meer facetten in het dagelijkse leven toegepast. Een groot gedeelte van de doelgroep heeft één gedeelde passie: het buitenleven. Van fietsers tot aan wandelaars, van politieagenten tot aan wereldkampioenen en van mensen met een aandoening tot aan wintersporters. De verwarmde producten van BERTSCHAT® worden door de gehele samenleving gedragen. De technologieën en innovaties volgen elkaar ook in rap tempo op. Voorheen werd slechts een beperkt gedeelte van het product verwarmd, bijvoorbeeld de vingertoppen. Mede dankzij BERTSCHAT® zijn er nu producten op de markt waar elk stukje stof van het product verwarmd wordt, waardoor u echt op excursie naar de Noordpool kan zonder onder de kou te lijden.

BERTSCHAT® voorop in technologie en innovatie

De kracht van BERTSCHAT® is luisteren naar de vragen vanuit de markt. Zo is ook het unieke Dual Heating systeem ontworpen, vanuit een klantvraag. Deze techniek is ondertussen op tal van andere producten toegepast. Hierdoor wordt altijd rekening gehouden met optimaal draagcomfort, maximaal verwarmingsoppervlak, prestaties en duurzaamheid.

Bekijk hier ons assortiment verwarmde kleding: verwarmd vest, verwarmde bodywarmer of verwarmde jas.

1: Lees hier het artikel uit De Lichte Voorde

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €0,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!